میتوان برای تمامی قسمتهای سازمان مانند منابع انسانی، استخدام، فروش، امنیت، فناوری اطلاعات، مدیریت پروژه… مورد استفاده قرار گیرند . داشبوردها شامل نمودارها، تصاویر، جداول و دادههای عددی هستند که ابزارهای مهمی را در اختیار مدیران قرار میدهند تا در مدیریت فرآیندها و بهبود عملکرد سازمانی از آنها استفاده کنند.
داشبوردها به مدیران این امکان را میدهند که بر اساس اهداف تجاری آینده تصمیم گیری کنند و با استفاده از تجزیه و تحلیل دادهها و شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) پیشرفتهای لازم را در پروژهها و استراتژیها اجرا کنند. در این مقاله ما میخواهیم در مورد داشبوردهای مدیریتی در تجارت صحبت کنیم. اگر درباره داشبورد مدیریتی اطلاعات زیادی ندارید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
داشبورد مدیریتی چیست؟
داشبورد مدیریتی اندازه گیریها و اطلاعات کلیدی را به صورت گرافیکی و قابل فهم نمایش میدهد. به لطف این داشبورد، مدیران میتوانند به سرعت تصمیمات تاکتیکی و استراتژیک را بر اساس اطلاعات قابل اعتماد اتخاذ کنند. این داشبوردها به تیمها کمک میکند تا پیشرفت و موفقیت را بر اساس معیارهای تجاری پیگیری کنند و به مدیران کمک میکنند تا تصمیمات مبتنی بر داده را بگیرند. این ابزار به شما کمک میکند تا وضعیت فعلی کسب و کار خود را به روشی کاربردی، ساده درک کنید.
- داشبورد مدیریتی به شما این امکان را میدهد که حجم زیادی از اطلاعات را تحقیق و بررسی کنید و تصمیمات درستی بگیرید. همانطور که گفتم داشبورد میتواند اطلاعات را از طریق یک رابط گرافیکی و بصری بررسی کند.
- علاوه بر این، داشبوردهای مدیریتی میتوانند اعداد، شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) و گاهی اوقات کارتهای امتیازی را در صفحات مختلف با دسترسی متفاوت به مدیریت ارشد سازمان نمایش دهند.
از طریق این اطلاعات، مدیران کسب و کار ضمن به دست آوردن یک دید کلی از سازمان خود، میتوانند از آن در برابر خطرات و مسائل مختلف محافظت کنند و فرصتهای متفاوتی را برای توسعه سازمان کشف کنند.
انواع داشبورد مدیریتی چیست؟
داشبورد مدیریت با توجه به نقشها و عملکردها به ۳ دسته تقسیم میشود:
- داشبوردهای استراتژیک
- داشبورد تجزیه و تحلیل
- داشبوردهای عملیاتی
داشبوردهای استراتژیک
داشبوردهای استراتژیک از مدیران در هر سطح سازمانی پشتیبانی میکنند و یک دید کلی از عملکرد کسب و کار را در اختیار تصمیم گیرندگان قرار میدهند. این داشبوردها به شکل معمول برای قیاس بین وضعیت سازمان با اهداف استراتژیک و ارائه کمکهای قابل توجه به مدیران برای تصمیم گیری های اجرایی مانند تعیین اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت استفاده میشوند.
به یاد داشته باشید که داشبوردهای استراتژیک بر روی داده به شکل بصری و ثابت متمرکز هستند و با استفاده از این دادهها به روز میشوند.
داشبورد تجزیه و تحلیل
این داشبورد شامل محتوای دقیق و کامل تر، مقایسهها، رکوردها و شاخصهای عملکرد بیشتر است و اطلاعات را برای کمک به مدیران در تصمیم گیریهای مهم تجزیه و تحلیل میکند. میتوان اینگونه گفت که یک مدیر با داشتن یک داشبورد تحلیلی میتواند وضعیت موجود و چرایی حوزه اطراف خود را درک کند. علاوه بر این، داشبوردهای تحلیلی معمولاً از تعامل دادهها پشتیبانی میکنند.
داشبوردهای عملیاتی
این نوع داشبورد، عملیات کلیدی سازمان را کنترل میکند و فعالیتها و عملیات را هماهنگ میکند. موقعیتها دائما در حال تغییر هستند و نیاز به پاسخهای سریع دارند. بنابراین متفاوت از حالت اول و دوم طراحی و ساخته میشوند.
ویژگی های داشبورد مدیریتی چیست؟
در این قسمت به بیان برخی از مهم ترین ویژگیها و قابلیتهای داشبورد مدیریتی میپردازیم.
۱. ویژگیهای بصری
توانایی سازماندهی
- کاربران داشبورد مدیریت باید بتوانند به هر طریقی که برایشان مناسب است به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کرده و آن را مشاهده کنند. همچنین، آنها میتوانند هر چیزی را که روی داشبورد میبینند تغییر یا سفارشی کنند.
قابلیت کشیدن و رها کردن
- کشیدن و رها کردن یک راه عملی، سریع و آسان برای کار در برنامههای مختلف است. به این ترتیب میتوانید با اشاره ماوس هر فایلی را که میخواهید به هر کجا که میخواهید منتقل کنید. همچنین میتوانید برای مشاهده اطلاعات بیشتر ابزارهای مختلفی را به داشبورد اضافه کنید.
امکان ارائه گرافیک های مختلف
- ارائه گرافیکی اطلاعات به نمودارها محدود نمی شود، بلکه روشهای دیگری نیز برای ارائه اطلاعات به صورت گرافیکی وجود دارد، مانند: نمودار پراکندگی، محوری، نمودارهای تعاملی و …
امکان انتخاب رنگ و فونت
- میتوانید با انتخاب رنگها و فونتهای مختلف در دسترس خود داشبورد خود را جذابتر کنید. این عملکرد برای شرکتهایی که میخواهند از اطلاعات خاصی به عنوان ابزار فروش استفاده کنند بسیار کارآمد و موثر است.
۲. ویژگی های زیرساخت
مبتنی بر ابر
- می توانید سیستم داشبورد خود را در فضای ابری در اینترنت قرار دهید. به این ترتیب نصب و نگهداری آن بسیار آسان است. به علاوه، میتوانید از داشبورد خود در هر زمان و هر مکان استفاده کنید.
سازگاری با تلفن همراه
- بسیاری از نرم افزارهای داشبورد مدیریت دارای نسخه موبایل هستند. این ویژگی به شما امکان میدهد اطلاعات شرکت خود را از طریق تلفن همراه یا تبلت مشاهده کنید.
پشتیبانی از تمامی سیستم عاملها
- کنسولهای مدیریت معمولا از سیستم عاملهای مختلفی مانند ویندوز، بونیکس و مک پشتیبانی میکنند.
۳. ویژگیهای مرتبط با داده
یکپارچه سازی دادهها
- این مجموعه مدیریت ویژگیها دادهها را از منابع مختلف میگیرد، بین آنها همبستگی ایجاد میکند و در نهایت میتواند اطلاعات مفید و موثری را نمایش دهد.
اطلاعات را خلاصه کنید
- ما میگوییم که داشبورد مجموعهای متفاوت از اطلاعات را به صورت بصری ارائه میدهد. با کلیک بر روی هر قسمت میتوانید تمامی اطلاعات مربوط به آن قسمت را مشاهده کنید. علاوه بر این، یک داشبورد مدیریتی با ویژگی متحرک دادهها میتواند خلاصهای دقیق و دقیق از اطلاعات را نشان دهد.
دسترسی همزمان به منابع مختلف اطلاعات
- اگر میخواهید داشبورد شما از منابع مختلفی مانند گوگل آنالیتیکس، توییتر و غیره اطلاعات دریافت کند، مطمئن شوید که میتوانید به طور همزمان به منابع مختلف اطلاعات در داشبورد خود دسترسی داشته باشید.
دسترسی به انواع پایگاههای داده
- اگر از یک پایگاه داده سفارشی مانند SQL، Oracle و … برای ذخیره اطلاعات سازمان خود استفاده میکنید، داشبورد باید بتواند به پایگاه داده متصل شود و از آن استفاده کند. بنابراین، باید بدانید که کدام پایگاه داده حاوی دادهها و اطلاعات تجاری است.
مزایا داشبور عملیاتی
- صرفه جویی در زمان
- بهبود ارتباطات درون سازمان
- بهبود ارتباطات خارج از سازمان
- بررسی و ارزیابی عملکرد کارکنان
- افزایش سود
ایجاد داشبورد عملیاتی
ایجاد داشبورد به شما این امکان را میدهد:
- باید برای ارتباطات کارکنان موثر باشد، اطلاعات باید ساده شود.
- اطلاعات نباید پراکنده باشد و باعث سردرگمی شود.
- با استفاده از اطلاعات مفید و موثر در مورد فرآیندهای کاری، میتوان پشتیبانی کسب و کار را به بهترین شکل ممکن انجام داد.
- اطلاعات باید به صورت بصری، موثر و عملکردی ارائه شود و باید برای برجسته کردن مهمترین و اصلی ترین مسائل سازمان استفاده شود.
دلایل استفاده از داشبورد مدیریتی چیست؟
از آنجایی که کاربران داشبوردهای مدیریتی زمان زیادی را دور از محل کار خود میگذرانند، داشبورد به آنها اجازه میدهد از راه دور به اطلاعاتی که میخواهند دسترسی داشته باشند. مدیران ارشد سازمان به کمک داشبوردها میتوانند در محیطی ساده و کاربردی بر شاخصهای کلیدی عملکرد کل سازمان یا بخشی از آن نظارت کامل داشته باشند.
کلام پایانی
گفتیم که داشبوردها اطلاعات کسب و کار مهم و ضروری را به صورت تصویری در اختیار مدیرانی قرار میدهند که با زمان محدودی مواجه هستند. با آنها میتوانید در کمترین زمان ممکن از تمامی رویدادها و فعالیتهای کسب و کار خود مطلع شوید. لطفاً توجه داشته باشید که اگر میخواهید از مزایایی که ذکر کردیم استفاده کامل کنید، باید داشبورد خود را بر اساس یک KPI معقول و هدفمند بسازید. امیدواریم با مفهوم داشبورد آشنا شده باشید. در این مقاله ضمن پاسخ به این سوال که داشبورد چیست، به بررسی قابلیتها، مزایا و ویژگیهای آن نیز پرداخته ایم.